Zo helpt de bewust verbonden ademhaling je helen van trauma

Zo helpt de bewust verbonden ademhaling je helen van trauma

Zo helpt de bewust verbonden ademhaling je helen van trauma

Ademwerk wint steeds meer populariteit. En terecht! Je eigen ademhaling is enorm krachtig. Hoe de bewust verbonden ademhaling je helpt helen van trauma deel ik in dit artikel.

Wat is de kracht van ademwerk?

Je ademhaling is een natuurlijke tool die je altijd bij je hebt en die symbool staat voor het leven. Het eerste wat je doet is ademen en je verlaat deze aarde weer met een laatste zucht. In de tussentijd regelt je ademhaling allerlei processen in je systeem waardoor jij in het dagelijks leven functioneert. Gelukkig gebeurt dit onbewust, het zou dodelijk vermoeiend zijn als je daar de hele tijd bewust mee bezig moest zijn. Dit onbewuste proces zorgt ervoor dat jij voldoende zuurstof hebt, kunt denken en kunt doen. Maar je ademhaling bewust gebruiken, heeft ook veel voordelen. Zo kan je ademhaling je helpen in het hier en nu te komen, je staan van zijn te beïnvloeden en opgeslagen spanning vrij te ademen. Er zijn verschillende ademtechnieken vanuit diverse stromingen. Zo is ademhaling een groot onderdeel van de yoga filosofie, waar het Pranayama genoemd wordt. Een andere bekende ademtechniek is de Wim Hof Methode waarmee Wim Hof als The Iceman wereldberoemd is geworden. Zo heeft elke techniek een ander doel. In dit artikel leg ik je meer uit over de bewust verbonden ademhaling.

Wat is de bewust verbonden ademhaling?

Vrijwel elke baby wordt geboren met een perfect adempatroon. Gedurende je leven verandert je adempatroon door wat je hebt meegemaakt, bijvoorbeeld door early life stress, traumatische gebeurtenissen of ziekten. Hierdoor heb je spanning vastgezet in je lichaam en kan je adem minder vrij stromen. De bewust verbonden ademhaling is een ademtechniek waarmee je je adempatroon een reset geeft. De stress die je eerder niet hebt kunnen verwerken, komt naar de oppervlakte om alsnog te doorvoelen. Deze ademtechniek is daardoor vrij intens en therapeutisch, omdat je een verwerkingsproces in stapt. De bewust verbonden ademhaling gaat als volgt:

 • Je laat je kaken wijd zakken en je ademt met open mond
 • Je ademt ongeveer 3 tellen in en met een ontspannen zucht uit
 • Je ademt in vanuit je buik, via je middenrif naar je borst
 • Je ademt uit en laat je borst weer zakken, ademt via je middenrif naar beneden
 • Je ademt verbonden dus er zit geen pauze tussen de in- en uitademing

Het is een veilige techniek, sterker nog, je lichaam is ervoor gemaakt om verbonden te ademen en stress te kunnen reguleren. Maar omdat dit een spannend proces is, raad ik je aan om dit wel onder goede begeleiding (online/offline) te doen.

Wat is het effect van de bewust verbonden ademhaling?

Je kunt de effecten van de bewust verbonden ademhaling op meerdere niveaus ervaren. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch als spiritueel zet het een proces in gang. Zo kun je een sessie fysiek ervaren met tintelingen door je lijf en kramp in je handen of kaken. Je kunt ook beelden voorbij zien komen, emoties voelen of een verbinding met het grotere geheel ervaren. Voor veel mensen is zo’n ademsessie spannend en kan er weerstand ontstaan. Dat is super logisch! Zeker als je nagaat dat je de spanning die omhoog kan komen eerder in je leven hebt weggestopt. Het kan dan ook confronterend zijn om dat alsnog aan te kijken en je kunt merken dat je daar verzet tegen voelt. Tegelijkertijd is je lijf gemaakt voor natuurlijke verwerking en niet voor onderdrukking. Je lichaam is wijs en liegt niet, zolang jij bepaalde delen blijft onderdrukken zal het er alles aan doen om alsnog – op een andere manier – omhoog te komen. Het aankijken van onverwerkte stukken is spannend maar ook enorm bevrijdend. Veel voorkomende reacties na een bewust verbonden ademsesssie zijn:

 • Je voelt je meer ontspannen.
 • Je voelt je zelfverzekerder.
 • Je ervaart een gevoel van ontlading.
 • Je ademhaling voelt ruimer.
 • Je komt uit je hoofd en zakt in je lichaam.
 • Je ervaart meer liefde voor jezelf en je lijf.
 • Je ervaart meer levensenergie of levensvreugde.
 • Je ervaart meer verbinding met jezelf en de wereld om je heen.
 • Er ontstaat helderheid over wat er in jou leeft en wat je mag aankijken.

Zo helpt de bewust verbonden ademhaling je helen van trauma

In een sessie met de bewust verbonden ademhaling geef je je lijf als het ware een innerlijke detox. Trauma dat in je lichaam ligt opgeslagen krijgt de kans om los te komen en alsnog verwerkt te worden. Dit komt omdat je door deze manier van ademen in een bepaalde staat van zijn terechtkomt. De hoeveelheid zuurstof die je tot je krijgt en de gaswisseling die op gang komt, zorgen ervoor dat het beschermende deel van je hersenen (de neocortex) als het ware even ‘uitgeschakeld’ wordt. Beperkende overtuigingen en overlevingsmechanismen die vanuit dit deel geactiveerd worden, krijgen minder ruimte en andere delen van je hersenen waar onverwerkte ervaringen liggen opgeslagen krijgen meer ruimte. Je komt in je onderbewustzijn terecht waarin stukken die je eerder niet hebt kunnen dragen omhoog komen. Als je in een dagelijkse situatie stress ervaart, zet je je adem meestal vast, onderdruk je emoties en vlucht je weg bij de ervaring. Tijdens een sessie is het de uitnodiging om die stukken alsnog op een natuurlijke manier te werken. Dit doe je door ontspannen aanwezig te zijn bij wat er omhoog komt, expressie te geven aan wat je voelt en te blijven ademen. Als ademcoach ondersteun ik je met veel aandacht in dit proces. Zo krijgen onverwerkte stukken de ruimte om je lichaam los te laten en komt er een verwerkingsproces op gang in je hersenen en je lichaam waardoor je jezelf bevrijd van oude bagage. Dit maakt de bewust verbonden ademhaling een krachtige manier om te helen.

Ontdek de kracht van je eigen ademhaling

Ben je nieuwsgierig naar de kracht van de bewust verbonden ademhaling? Dan nodig ik je van harte uit voor mijn 1-1 traject waarin ik je in de diepte van dit werk begeleid. En met mijn gratis ademmeditatie Open Up To Your Breath kun je op een laagdrempelige en veilige manier zelf deze ademtechniek proberen.