Hoe negen maanden transformerend ademwerk mijn leven veranderde

Hoe negen maanden transformerend ademwerk mijn leven veranderde

transformerend ademwerk

Wat heeft de opleiding tot ademcoach jou gebracht? Waarom ben je dit werk gaan doen? Hoe verschilt de thuiszittende Elsa met paniekaanvallen uit 2018 met de gepassioneerde Elsa en ademcoach van nu? Vragen die ik regelmatig krijg via Instagram, van collega’s of cliënten. En waar ik moeilijk een kort antwoord op kan geven omdat er door transformerend ademwerk zoveel in mij verschoven is. De belangrijkste inzichten en verschuivingen deel ik hier met je.

Terwijl ik dit schrijf in de zomer van 2022 is het dik meer dan een jaar geleden dat ik mijn opleiding tot transformerend ademcoach afrondde en na veel oefenen officieel zelf als ademcoach begon. Hoe dieper ik in dit werk zak, hoe helderder ik zie hoe de opleiding in combinatie met mijn verbroken relatie garant stonden voor een grondige schoonmaak van mijn binnenwereld en de opgeslagen spanning, patronen en innerlijke kindpijn die daar leefde.

Transformerend ademwerk: “practice what you preach”

Tijdens de opleiding van Ademwerk leerde ik niet alleen hoe je transformerend ademwerk begeleidt, ik onderging net zo vaak zelf ademsessies. Practice what you preach: want je kunt alleen anderen begeleiden in wat je zelf hebt ervaren. En daar geloof ik heilig in. Iedere maand kwamen we een weekend bij elkaar met een groep van 18 mensen en deden we individuele ademsessies, ademcirkels en transformerende ademoefeningen. Met transformerend ademwerk en de de bewust verbonden ademhaling als leidraad en lichaamswerk, TRE, Chi Neng Qigong, triggerpoints en bio-energetica ter ondersteuning om je systeem te openen voor alles wat er in je lijf ligt opgeslagen. Ik zou het omschrijven als negen maanden lang lichaamsgerichte therapie, een goede zwangerschap met een wedergeboorte tot gevolg. Waardoor ik me de afgelopen periode zielsgelukkig, eindelijk op mijn pad en meer dan ooit mezelf voel. Het is bijna met geen pen te beschrijven, maar ik heb mijn best gedaan om vijf belangrijke verschuivingen uit te leggen.

Vijf persoonlijke verschuivingen door transformerend ademwerk

1. Belichaming

Voor ik met de opleiding begon, had ik al van alles geprobeerd op het pad van persoonlijke ontwikkeling. Van cognitieve gedragstherapie, boeken lezen en podcasts luisteren tot mindfulness, yoga en EMDR. Hierdoor was ik me bewuster van mezelf, vond ik meer balans in mijn leven en kon ik bepaalde gebeurtenissen uit het verleden een plekje geven. Ik merkte dat ik mezelf op mentaal niveau goed begreep, maar dat er een diepere laag om aandacht vroeg. Want ik leefde nog steeds dikwijls als een wandelend hoofd: ik rationaliseerde veel, kon moeilijk met emoties omgaan en mijn lijf voelde gespannen. Door de intensieve sessies werd de verbinding tussen mijn hoofd en mijn lijf – met de adem als brug – als het ware hersteld en leerde ik letterlijk mijn lichaam weer bewonen. Mijn lichaamsbewustzijn vergrootte, het voelde steeds veiliger om aanwezig te zijn bij mijn emoties en er ontstond een kalme en krachtige basis in mezelf. Van mentaal begrijpen, bewoog ik naar mezelf echt zien en zijn.

2. Relaties

Toen ik aan de opleiding begon was ik al een aantal jaar bezig met persoonlijke groei. Als je groeit in bewustzijn en je bewuster wordt van hoe je gevormd bent, heeft dat ook invloed op de relatie met je familieleden, partner en vrienden. Dit proces kwam in een stroomversnelling door het intensieve en transformatieve traject dat de opleiding was. Hoe meer ik mij ontdeed van de conditionering uit mijn verleden en de rol die ik als jong meisje had aangenomen, hoe meer wrijving dat gaf met de mensen die mij al zo lang op die ‘oude’ manier kenden. Ik ontwikkelde me en groeide snel, maar je omgeving groeit niet altijd (in hetzelfde tempo of dezelfde richting) met je mee. Met mijn vriend was ik al samen vanaf mijn 19e en door mijn ontwikkeling waren we zoekende naar een nieuwe balans en dynamiek. En daar kwamen we niet uit. Hoe dichter ik bij mezelf kwam, hoe luider de stem van mijn hart begon te schreeuwen dat ik niet meer gelukkig was in de relatie zoals die was. Uiteindelijk zijn we in die periode na bijna 9 jaar uit elkaar gegaan.

3. Kindpijn

Elke sessie geeft je wat je aankunt en brengt omhoog wat er op dat moment onder de oppervlakte leeft. Doordat ik mijn relatie verbroken had en voor het eerst in bijna 9 jaar alleen was, viel er een beschermingsmechanisme weg. Een relatie, koophuis en gezamenlijke vriendengroep geven je een bepaalde schijnveiligheid. Als dat ineens na lange tijd op zijn kop staat, kan er pijn omhoogkomen die tot die tijd meer verscholen lag. Ik zal er geen doekjes omwinden: ik heb me nog nooit zo intens alleen, onveilig en verdrietig gevoeld. De sessies die ik in die periode had waren rauw en ik stond oog in oog met mijn innerlijke kind. Liefdesverdriet, eenzaamheid, belemmerende overtuigingen, onverwerkte gebeurtenissen, echt alles kwam voorbij. Het voelde alsof ik wagenwijd openstond en tegelijkertijd wist ik dat ik het aankon en erdoorheen mocht gaan. Dat het mijn pad was. Ik leerde dat liefdesverdriet een vorm van rouw is, je rouwt om iemand die er nog is, je rouwt om wat er was en vooral rouwde ik om wie ik was. Door de breuk voelde het alsof ik wat ik tot dan toe had weggestopt en wat me gevormd had tot wie ik was, mocht aankijken en doorvoelen. Een intens proces waarin ik me gedragen voelde door mijn opleiders en collega’s en wat me op diep niveau bevrijdde. Een proces waar ik nu hoe cliché het ook klinkt enorm dankbaar voor ben.

4. Gezonde ‘sense of self’

In mijn binnenwereld hebben enorme verschuivingen plaatsgevonden. Voor mijn wake-up call in 2018, leefde ik buiten mezelf. Ik cijferde mezelf weg, zorgde liever voor anderen, kende mijn eigen grenzen niet, kon geen keuzes maken en stelde hoge eisen aan mezelf. Er was geen plaats voor ‘ik’, want ik had simpelweg nooit een ‘gezonde ik’ ontwikkeld. Ook in sessies en coach oefeningen tijdens de opleiding werd duidelijk dat ik mijn energie regelmatig eerst bij de ander legde. Door het doorvoelen van mijn eigen pijn, het herstellen van de verbinding met mijn lijf en het zelf leren geven van ademsessies heb ik me hier enorm in ontwikkeld. Ik leef nu voor mezelf, ken mijn persoonlijke waarden, weet wat mijn grenzen zijn, voel wat ik nodig heb en bewaak mijn energie. Ik weet wie ik ben, waar ik voor sta en voel me thuis bij mezelf. Een veiligere basis om de wereld in te stappen en bijvoorbeeld relaties met anderen aan te gaan. En dat gaat heus niet altijd goed, maar inmiddels ben ik er wel geoefend in, raakt het steeds meer in mij verankerd en mag ik altijd blijven leren.

5. Emotie regulatie

Transformerend ademwerk heeft me geleerd om op een nieuwe manier met mezelf, mijn lijf en mijn emoties te communiceren. Tijdens de sessies is de uitnodiging continu om ontspannen aanwezig te blijven en te ademen in wat je tegenkomt. Hierdoor kun je oude pijn helen, maar door oefening leer je deze bewuste reactie ook in het dagelijks leven gebruiken. Als ik nu emoties, spanning of stress ervaar, dan kan ik dit beter reguleren door bewust te blijven ademen in wat ik meemaak en ervaar in mijn lijf. En als ik daar op dat moment weinig ruimte voor heb omdat de omgeving of situatie zich er niet voor lenen, dan doe ik op een later moment een bewuste ademoefening, transformerende ademsessie of trauma release oefening (TRE) waardoor ik echt ruimte maak voor wat er in mij leeft en het mij los kan laten. Dat is een wereld van verschil met voorheen, toen ik door overanalyseren en rationaliseren mijn emoties vooral probeerde te begrijpen en onderdrukken en ze niet kon ervaren en belichamen. Inmiddels is belichaming voor mij de sleutel en een duurzamere manier van omgaan met mezelf dan ik ooit heb gekend.

Transformeer je adem, transformeer je leven

De verschuivingen die ik in dit artikel omschrijf zijn vooral op psychosociaal niveau, maar houden direct verband met mijn adempatroon en transformerend adem- en lichaamswerk. Als jong meisje ademde ik al veel door mijn mond en had ik tijdens hockeywedstrijden last van hyperventilatie. Ook kon ik niet volledig in mijn onderbuik en in mijn borst ademen en waren die plekken mega gespannen door opgeslagen emoties. Zoals deze vijf verschuivingen duidelijk maken, zijn transformerende ademsessies zoveel meer dan het verbeteren van je adempatroon. Het gaat om wat je adempatroon vertelt over jou. Over wat je hebt opgeslagen in je lijf, wat je overlevingsmechanismen zijn en hoe je persoonlijkheid gevormd is. Tijdens de sessies werd ik ondersteund om me te openen voor wat er in mij lag opgeslagen en heb ik steeds meer lagen doorvoeld. Zo kon mijn levensenergie beter doorstromen en ben ik vrijer gaan ademen. Transformerend ademwerk gebruikt de adem als ingang naar meer bewustzijn met als gevolg dat je adem verandert en verruimt, en jij ook. Adem = leven.

Ga mee op levensreis

Wil jij op reis in jezelf? En voel je dat je van jezelf begrijpen naar jezelf zien en zijn wilt bewegen? Tijdens mijn deep dive traject Breathing You Home gaan we samen de diepte in. In een veilige omgeving leer je met transformerend ademwerk, lichaamswerk en energiewerk contact maken met wat er in je leeft en ligt opgeslagen. Laag voor laag doorvoel je wat er naar de oppervlakte komt, waardoor je steeds meer ruimte maakt voor wie je werkelijk bent. Door de individuele sessies, coach calls en oefeningen voor thuis ga je jezelf belichamen & op een duurzamere manier met jezelf communiceren. Je bent heel welkom om een vrijblijvende intake in te plannen zodat we elkaar kunnen leren kennen en ik kan inschatten of het traject iets voor je is.

PS: Als je mij volgt op Instagram, dan weet je dat mijn vriend en ik inmiddels weer bij elkaar zijn. Deze periode heeft ons beide onze eigen lessen geleerd en ervoor gezorgd dat we als gezondere en bewustere volwassene samen de relatie weer zijn aangegaan. Wie weet deel ik hierover ook nog een keer wat meer. Je kunt me altijd een berichtje sturen op Instagram of een vraag stellen over mijn ervaringen. Vind ik leuk!