Vijf signalen van onverwerkt trauma in je lichaam

Vijf signalen van onverwerkt trauma in je lichaam

Vijf signalen van onverwerkt trauma

Heb je langdurige spanningsklachten, chronisch last van angst of darmproblemen? Grote kans dat trauma zich heeft opgeslagen in je lichaam en allerlei gezondheidsklachten veroorzaakt. Hoe herken je de signalen van je lichaam? Kijk eens of je deze vijf signalen van onverwerkt trauma herkent.

Vijf signalen van onverwerkt trauma

Een trauma is niet een gebeurtenis zelf. Een trauma ontstaat als je een nare gebeurtenis niet goed hebt kunnen verwerken. Dit kan een plotselinge gebeurtenis zijn zoals een auto-ongeluk, brand of seksueel misbruik. Maar een trauma kan ook over een langere periode ontstaan door bijvoorbeeld een emotioneel afwezige ouder. Als je iets heftigs meemaakt, reageert je lichaam daarop door in een overlevingsstand te gaan. Wanneer het gevaar geweken is, gaan je lichaamsfuncties weer werken maar is er vaak nog een enorme hoeveelheid energie in je lichaam aanwezig. Trauma is de onverwerkte sensatie die in je lichaam ligt opgeslagen als gevolg van een traumatische gebeurtenis of ontwikkeling. De onverwerkte sensaties die achterblijven in het lichaam worden opgeslagen en kunnen later op een andere manier tot uiting komen. Dit zijn vijf signalen van onverwerkt trauma die je kunt herkennen.

1. Langdurige spanningsklachten of zenuwpijn

Trauma kan zich uiten doordat je langdurig last hebt van spierspanning of zenuwpijn. Veel voorkomende spanningsklachten vind je terug in de nek, schouders en rug. Je kunt natuurlijk ook spanning ervaren door een verkeerde houding of een zware training. Maar als je langdurig last hebt van spanningsklachten dan houd je lichaam letterlijk teveel spanning vast. Ook zenuwpijn is een uiting van onverwerkte spanning die drukt op je zenuwstelsel.

2. Vaak last van buikpijn en prikkelbare darmen

Als je vaak last hebt van je darmen, dan kan dit duiden op onverwerkte emoties. Je buik is je centrum, deze plek staat voor emotionele verbinding kunnen ervaren met jezelf en met anderen. Ook staat je buik in nauw contact met je hersenen. Je buik wordt niet voor niets ook wel je tweede brein genoemd. Heb je regelmatig buikpijn of last van je darmen, dan kan dit een teken zijn dat onverwerkte emoties zich daar opstapelen. Een duidelijk signaal van onverwerkt trauma in je lichaam.

3. Chronisch last van paniek, angst of depressie

Heb je vrijwel dagelijks last van paniek, angst of depressie dan zijn dit duidelijke signalen van onverwerkt trauma in het lichaam. Je bent geboren om ontspannen, verbonden en energiek door het leven te gaan. Chronische angstklachten duiden op een overbelast en ontregelt zenuwstelsel. Er ligt waarschijnlijk onverwerkt trauma in je systeem opgeslagen dat je kwaliteit van leven sterk beïnvloedt.

4. Prikkelbaar, hyperalertheid en slaapproblemen

Je systeem is gemaakt om te kunnen schakelen tussen inspanning en ontspanning. Vind je het moeilijk om te ontspannen, blijf je constant alert en raak je snel geïrriteerd dan is dat een teken van een ontregelt zenuwstelsel. Ook kun je merken dat je snel schrikt, uit het niets heel erg boos wordt of moeite hebt met het uiten van je gevoelens. Het voelt waarschijnlijk onveilig om te ontspannen, waardoor je waakzaam blijft. Dit kan ook zorgen voor slaapproblemen.

5. Vermijdingsreacties als controleren, verdoven of dramatiseren

Vermijdingsreacties zijn duidelijke signalen van onverwerkt trauma in het lichaam. Denk aan overmatig gebruik van alcohol en drugs of een andere vorm van verslaving zoals gamen, werken of winkelen. Ook dwangmatig perfectionisme, positivisme of overmatig emotioneel reageren zijn vormen van vermijding. Vrijwel ieder mens heeft zichzelf vermijdingsreacties aangeleerd om weg te bewegen van ongemakkelijke gevoelens in zichzelf. Op die manier wijs je af wat er in je leeft en krijgt onverwerkt trauma geen kans om alsnog doorvoeld te worden.

Omgaan met symptomen van onverwerkt trauma

Trauma komt steeds meer uit de taboesfeer. Zo heeft het boek Traumasporen in het lichaam van Bessel van der Kolk, dat onder meer het belang van het lichaam in traumaverwerking aankaart, veel media aandacht gekregen. Ook holistisch gezondheidsplatform Holistik deelde over zijn boek en het belang van een lichaamsgerichte benadering bij het helen van trauma. Wat mij betreft een goede beweging want we hebben allemaal in meer of mindere mate te maken met onverwerkt trauma. Traumaverwerking vraagt niet alleen om een top-down benadering vanuit de psyche, maar óók om een bottom-up benadering waarbij de invloed van het zenuwstelsel wordt meegenomen. Op die manier kunnen onverwerkte sensaties alsnog worden doorvoeld, verwerkt en bevrijd waardoor trauma laag voor laag minder grip op je krijgt.

Onverwerkt trauma aankijken met behulp van ademwerk

Herken je een of meerdere signalen van onverwerkt trauma? Ademwerk is een manier om hiermee aan de slag te gaan. Met behulp van transformerend ademwerk kun je opgeslagen spanning in je lichaam naar de oppervlakte brengen en doorvoelen, zodat de sensaties alsnog verwerkt kunnen worden en het trauma je laag voor laag los kan laten. Wil je dit eens ervaren? Doe dan mee met een online ademcirkel of ontdek mijn 1-1 traject waarin we inzoomen op jouw persoonlijke situatie en echt de diepte in gaan.