‘Laat je raken’ van Karin Steffens helpt je emoties te doorvoelen

‘Laat je raken’ van Karin Steffens helpt je emoties te doorvoelen

blog - Karin Steffens - boek recensie - laat je raken

‘Je moet je gevoel volgen’ is een advies dat iedereen wel eens heeft gekregen. Maar wat is je gevoel? Hoe voel je eigenlijk écht? En hoe volg je dan je gevoel? In ‘Laat je raken’ legt Karin Steffens aan de hand van haar persoonlijke ontwikkeling, praktijk ervaring en oefeningen uit hoe je jouw emoties beter kunt doorvoelen en begrijpen.

Laat je raken

Emoties, we hebben ze allemaal. Baby’s uiten hun emoties zonder erbij na te denken. Ze huilen, lachen en gapen om aan te geven wat ze nodig hebben. Maar hoe ouder we worden, hoe meer we onze emoties inslikken. Op school ontwikkel je vooral je mentale intelligentie. En onze maatschappij is gericht op doen, presteren en druk zijn. Veel mensen hebben hierdoor minder lichaamsbewustzijn. Karin raakte zichzelf daardoor kwijt. Door middel van yoga, meditatie en ademtherapie leerde ze weer contact maken met haar lichaam en haar gevoelswereld.

Emoties zitten vol wijsheid

Want je hebt niet voor niets emoties, zo legt ze uit. Het zijn signalen van je lichaam die bedoeld zijn om te uiten. Slik je ze in, dan is het net als een bal die je onder water duwt. Het komt altijd weer omhoog. In ‘Laat je raken‘ vertelt ze meer over dit principe en verschillende emoties zoals angst, verdriet en schuldgevoel. Ik ben zelf echt aan de slag gegaan met de oefeningen en het heeft mij enorm geholpen. Waar je bij ‘algemene’ ademoefeningen of meditaties vooral focust op het observeren van je gedachtes, richten deze oefeningen zich echt op het doorvoelen van emoties. Door ze niet weg te duwen, maar er in te ademen en te ontspannen maak je ruimte en stroomt het gevoel weg.

Dit vind ik van het boek ‘Laat je raken’

Veel ‘zelfhulp’ boeken die ik tot nu toe heb gelezen gaan bijvoorbeeld over stress, identiteit of de kracht van je gedachten. Ik vind het mooi dat dit boek meer licht schijnt op emoties. Dit onderwerp boeit mij enorm, mede door de opleiding tot ademcoach die ik volg. Veel mensen zijn – zonder dat ze het door hebben – het contact met hun binnenwereld kwijtgeraakt. Terwijl het bewust worden en reguleren van je emoties voor ieder mens belangrijk is.

Dit boek laat je dat inzien en leert je tegelijkertijd hoe je dat dan doet. En ik denk dat onze samenleving dat goed kan gebruiken. Wat mij betreft dus geen ‘Droog je tranen’ of ‘Stel je niet aan’ maar ‘Laat je raken’.

Ook lezen?

Dit boek is te koop op bol.com. Meer weten over persoonlijke groei of nog een boekrecensie lezen? Kijk dan verder op mijn blog of volg mijn eigen levensreis op Instagram.