‘Het Presence Proces’ van Michael Brown

‘Het Presence Proces’ van Michael Brown

the presence proces - recensie

Dat bewustzijn en de ademhaling mij aantrekken als magneten is geen geheim. Wat die twee samen teweeg kunnen brengen, dat leerde ik onder meer door het boek ‘Het Presence Proces’ van Michael Brown. Hij legt uit hoe emotionele inprentingen uit onze kinderjaren ons huidige leven beïnvloeden. En hoe bewust verbonden ademhalen en het vergroten van je gevoelswaarneming je stap voor stap terug naar het nu brengen. Dit vond ik van het boek.

Emoties & verbonden ademhalen

Als je mij langer volgt, dan weet je dat ik emoties een buitengewoon interessant onderwerp vind. Het Presense Proces is het eerste boek dat ik las voor mijn opleiding tot ademcoach en het was meteen raak. Het boek begint met uitleg over hoe wij ons als mens ontwikkelen en welke invloed emoties en de verwerking hiervan hebben op onze manier van leven. Ik was hier meteen door geraakt, omdat ik zelf aan den lijve heb ondervonden hoe het is om emoties lange tijd weg te stoppen. We zijn in onze maatschappij niet gewend om écht te voelen wat er in ons leeft. Dat is ook niet zo gek, want we hebben het niet geleerd. Dit boek gaat daar dieper op in en gebruikt onder meer de ademhaling als tool om je te verbinden met jezelf en jawel: je emoties.

Het Presence Proces

Michael Brown heeft zichzelf geheeld van een neurologische aandoening waar geen medicijn voor bestaat. Door trauma’s die waren opgeslagen in zijn lichaam te doorvoelen, kwam zijn gezondheid weer in beweging. Zijn kennis en ervaring heeft hij samengevoegd in het Presence Proces, een programma waarmee hij mensen leert hoe ze onverwerkte emoties kunnen helen. In het theoretische deel wordt duidelijk dat wij in ons huidige leven beïnvloed worden door emoties die we niet hebben verwerkt. Ze houden ons vast in het verleden of zorgen om de toekomst. En ze beïnvloeden hoe we reageren op omstandigheden (triggers) die zich voordoen in ons dagelijks leven. Na het theoretische deel volgt het daadwerkelijke Presence Proces. Een programma van tien weken waarin per week thema’s en praktische vragen worden aangereikt. Dit wordt gecombineerd met het elke dag beoefenen van de bewust verbonden ademhaling. Je leert op die manier contact te maken met je binnenwereld, je traint je gevoelswaarneming. Het resultaat is dat je steeds meer bewustzijn creëert voor het huidige moment. Zo kun je emotionele blokkades oplossen, leer je achterhalen waarom je reageert zoals je reageert en kun je steeds beter kiezen voor een bewuste respons in plaats van een automatische reactie.

Dit vind ik van ‘Het Presence Proces’

Door het lezen van het boek en het doen van de ademhalingsoefeningen merkte ik hoe mijn bewustzijn groter werd. Ik herkende mijn eigen triggers en emoties nog beter en ben daarom zeker te spreken over het boek. Het geeft mooi weer hoe de ademhaling in verbinding staat met onze binnenwereld en onze emoties en hoe je jezelf als het ware kunt helen. Het is een mooie manier om kennis te maken met de kracht van de ademhaling, hoewel ik wel denk dat ik het boek beter begreep doordat ik zelf de opleiding tot ademcoach volg.

Het Presence Proces is best een flinke pil. De auteur valt met zijn manier van uitleggen (bewust) vaak in herhaling en sommige dingen worden – naar mijn mening – soms moeilijker verwoord dan nodig. Ik vind het boek ook vrij spiritueel omdat het volledig voorbij het ego gaat en diep duikt in onze pure staat van zijn. Zelf vind ik dat prachtig, maar je moet er wel van houden of aan toe zijn.

Ook lezen?

Dit boek is te koop op var bol_sitebar={"id":"bol_1609767631594", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000102559963","familyId":"9200000102559963","site_id":"1090639","target":true,"rating":true,"price":false,"deliveryDescription":false,"button":true,"link_name":"Ontdek%20de%20kracht%20van%20ademen","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};“>bol.com. Meer weten over persoonlijke groei of nog een boekrecensie lezen? Kijk dan verder op mijn blog of volg mijn eigen levensreis op Instagram.