Hoe de zomer van 2018 mijn leven veranderde

Hoe de zomer van 2018 mijn leven veranderde

zomer van 2018 - column - levensveranderend

Het was de zomer van 2018. Samen vertrokken we naar het beloofde land buiten Europa: Bali. Wat een gezamenlijke ontdekkingsreis zou worden, werd daarnaast ook een persoonlijke confrontatie. Met mezelf.

Ik zat op de flow van persoonlijke groei, las boeken van Jan Geurtz en Brené Brown, luisterde podcasts van Eindbazen en mediteerde met Headspace. Ik vond dat ik lekker bezig was en maakte van mijn eigen gebruiksaanwijzing bestuderen zo ongeveer een sport.

Terwijl dit wel degelijk de nodige bewustwording in gang zette bleef gedragsverandering uit. Ik stoomde nog lekker door in mijn sneltrein. Volle kracht vooruit, dat was het motto. Een baan en een webshop combineren met een streng sport- en eetschema, een overvolle sociale agenda en torenhoge eisen vulden mijn weken.

Totdat ik daar op Bali uit die sneltrein stapte en voor de verandering maar weer eens zo’n groeiboek opensloeg. Ik weet niet of het kwam door het persoonlijke verhaal van de schrijfster of het feit dat mijn to-do-lijstje niet meer aan de achterkant van mijn hoofd ratelde, maar deze woorden kwamen binnen met de kracht van Marco Borsato.

Langzaam drong het besef tot me door dat ik, ikzelf en niemand anders mijn vijand was. Ik was degene die zo streng voor mijzelf was. Ik was degene die mijzelf torenhoge eisen oplegde. Ik was degene die mijzelf dagelijks naar beneden praatte. Ik was het. In gevecht met mezelf.

En terwijl de tranen over mijn wangen rolde van die pijnlijke confrontatie, drong het besef tot mij door dat ik dan ook degene kon zijn die de strijdbijl begroef. Daar op Bali, lurkend aan mijn ananassap besloot ik niet dat het anders moest. Maar dat ik het anders wilde.