Hoe ik student van het leven werd

Hoe ik student van het leven werd

boezembrief - leer van het leven - elsa govaarts

Precies vijf jaar geleden leverde ik vol trots mijn Master scriptie in. Op een foto van het memorabele moment houd ik het boekwerk omhoog alsof ik een lot uit de loterij heb gewonnen en mijn leven vanaf daar alleen nog maar een groot succes kon worden. Totdat het echte leven begon: werken. Of nee, eerst de sollicitatie jungle in. En dat bleek niet zo eenvoudig als dat ik geloofde toen ik mijn lot omhoog hield.

Aan dit moment dacht ik toen mij deze maand werd gevraagd om een sollicitatiebedrijf voor young professionals onder de aandacht te brengen. En ik via Instagram meerdere vragen kreeg over mijn pad. Een mooi moment om even terug te blikken. Als perfectionistische milennial met oogkleppen had ik mij volledig gestort op het behalen van hoge cijfers en mijn wetenschappelijke papiertje. Wat ik daarna wilde doen of wie ik eigenlijk was zonder studie, daar had ik geen idee van. Het eindigen van mijn studie en de onwetendheid daarna voelden als het wegvallen van de veilige haven waar ik mij vanaf mijn vierde aan had vastgeklampt. Zo werd het inleveren van mijn scriptie het startschot van de reis terug naar mijn kern.

Terwijl ik terugdenk aan mijn ervaring van toen zie ik gelijkenissen in de wereld van nu. Het was voor mij weliswaar een minicrisis, maar hoe groot of klein een crisis ook is de ingrediënten zijn vrijwel hetzelfde: verandering, chaos en innerlijk conflict. Precies wat we nu op gigantische schaal in de wereld meemaken. Ik zie de rellen op tv en mijn hart huilt. Wat doen we als onze (schijn) zekerheden ineens niet meer zo zeker zijn? Hoe reageren we op de situatie? Waar kiezen we voor? Want we hebben nog steeds een keuze. Dat schiet er door mijn hoofd. Je hebt altijd een keuze.

Ik heb ervoor gekozen om student van het leven te worden. Alles wat er gebeurt, is een uitnodiging om te leren. En als we in elk geval een positieve les uit de coronacrisis mogen halen, dan hoop ik dat we de reis naar binnen durven maken om te ontdekken wat zich daar eigenlijk afspeelt. Dat we niet als maar bezig blijven met presteren, wijzen naar anderen en schijnveiligheid creëren. Dat we leren dat niets zeker is, hoe hard we ook ons best doen om alles om ons heen te controleren. Dat we blijven kiezen voor liefde in plaats van angst. Geluk vind je niet enkel in de buitenwereld. Dat vind je als je naar je kern reist. Als je jezelf, je pijn en je ongemak leert zien. Daarom gun ik je naast heel veel liefde en steun in deze bizarre tijd – een mooie zelfstudie. Dat is volgens mij namelijk het échte lot uit de loterij.

Favorieten van de maand

Naast waardevolle inzichten vanuit mijn hart, waren er deze maand ook een aantal favorieten. Ik zet ze voor je op een rijtje:

  • Via een samenwerking voor Yoga Magazine ontdekte ik het meditatiebankje van Decathlon. Ik mediteer al jaren op een kussen, maar dit bankje biedt echt verlichting voor je knieën en maakt mijn dagelijkse ademoefeningen een stuk comfortabeler.
  • Deze maand deelde ik ook dat ik bewustere keuzes maak voor mijn huid. Als ambassadeur van Zarqa mag ik de komende tijd hun natuurlijke producten testen. De ‘Body Butter’ gebruik ik nu graag voor mijn droge wintervachtje.
  • Tijdens het wandelen luister ik veel naar podcasts. Op dit moment is Kukuru van Giel Beelen favoriet.

Wat vond jij van deze blog? Waar wil je graag meer over lezen? En hoe was jouw januari? Laat een reactie achter, vind ik leuk :-).