Elsa Sophie

Elsa Sophie

VRIJ ZIJN VAN GEDACHTEN? IDENTIFICATIE IS HET SLEUTELWOORD

vrijvangedachten-jangeurtz-mindfulness

“Je moet nog drie taken doen van je lijstje”, “Waarom zei je dat nou weer stommeling”, “Kijk hoe je eruit ziet, je moet echt afvallen”. Herken je hem? Dat kritische stemmetje in ons hoofd hebben we allemaal. Bij de een meer aanwezig dan bij de ander, maar een innerlijke criticus heeft iedereen. Zonder dat je het vaak door hebt word je meegezogen in gedachten die meestal niet positief zijn.

Het is de stem van ons hoofd, ons ego, die overal een verhaal van wil maken. Wat we waarnemen wil het ego begrijpen en uitleggen. Dat is in principe niet een probleem, maar wanneer we opgaan in negatieve gedachten en ze voor waar aannemen raken we ermee verstrengeld. Dit kan een negatief gevoel van eigenwaarde en zelfafwijzing tot gevolg hebben. Vrij zijn van gedachten, klinkt dat niet aantrekkelijk? Het kan en mijn held Jan Geurtz legt uit hoe.

Identificatie is het sleutelwoord

In zijn boek Vrij van Gedachten neemt Jan Geurtz je op zijn geheel eigen wijze mee op zijn spirituele pad. Hij vertelt over zijn zomers in Franse retraites waar hij zich zowel met overgave als met weerstand onderdompelt in het boeddhisme. Hij volgt ceremonies van zijn leermeester, mediteert uren per dag en wandelt in de natuur terwijl hij kampeert in zijn caravan aan de rand van het boeddhistische kamp. Een primitief en stil leven, waarbij je automatisch bent overgeleverd aan je gedachten. Door te mediteren en mindfull te zijn kun je het ego waarnemen en je ervan losmaken. We zijn namelijk niet onze gedachten, we hebben alleen gedachten. Identificatie is hierin het sleutelword. Als je jezelf identificeert met negatieve gedachten word je dat dikke figuur in de spiegel, die stommeling met de verkeerde opmerkingen of die vrouw die niet goed genoeg is als ze niet eerst haar takenlijstje afwerkt.

Positieve invloed psychische ontwikkeling

De boeddhistische beoefening die Jan in zijn boek beschrijft heeft overeenkomsten met het in het Westen bekendere mindfulness, dat ook zijn oorsprong heeft in het boeddhisme. Het is een gemoedstoestand die omschreven wordt als de bewustwording van eigen fysieke ervaringen, gedachten en gevoelens zonder onmiddellijk over te gaan op automatische reacties. Om toe te werken naar mindfulness worden trainingen, meditatie en andere aandachtsoefeningen uitgevoerd.

Onderzoek laat zien dat de-identificatie een belangrijke sleutelpositie inneemt tussen de invloed van mindfulness op de psychische ontwikkeling. Dit wil zeggen dat mindfulness beoefenen leidt tot de-identificatie, het losmaken van het ego, wat weer een positief effect heeft op het vergroten van innerlijke wijsheid, zelfkennis en zelfoverstijging. Met andere woorden, het beoefenen van mindfulness zorgt er niet alleen voor dat je je makkelijker kunt losmaken van je gedachtenstroom, het heeft daardoor ook een voordelige invloed op de ontwikkeling van je psyche. Dus waar wacht je nog op? Laat je inspireren door Jan Geurtz of begin met mindfulness!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.