Voluit leven: waarom je de arena in moet stappen

Voluit leven: waarom je de arena in moet stappen

blog-arena-1024x687

Dat ik fan ben van Brené Brown is geen geheim en ik ben zeker niet de enige. Haar boeken de Kracht van Kwetsbaarheid en de Moed van Imperfectie zijn wereldwijde bestsellers. Brené doet al jaren onderzoek naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. Ze pleit voor het loslaten van perfectionisme als levensstijl en legt uit hoe het tonen van moed, compassie en verbondenheid zorgen voor een bezield leven. In Sterker dan ooit vertelt zij over het proces van vallen en opstaan en hoe dit zorgt voor een vol en gelukkig leven. Een boek vol AHA-momenten en levenslessen.

Leven vanuit je volle menszijn

Volgens Brené wordt in veel verhalen aandacht besteed aan het uitmeten van succes. In sommige gevallen wordt de weg ernaartoe wel beschreven, maar vaak kort en nooit zo intens als het werkelijk was. In Sterker dan ooit brengt zij hier verandering in en legt ze aan de hand van onderzoek, maar vooral met (persoonlijke) verhalen uit hoe het proces van vallen en opstaan bijdraagt aan een vol leven. Want we vallen allemaal, meerdere keren in ons leven. Van een pijnlijk verleden dat je blijft achtervolgen, een ruzie met iemand die belangrijk voor je is of een stomme actie, Brené moedigt aan je eigen verhaal onder ogen te zien, ermee aan de slag te gaan en zo sterker op te staan.

Stap die arena in

We willen toch niet aan de zijlijn toekijken hoe ons leven aan ons voorbijtrekt? Het boek laat zien hoe belangrijk het is om de arena in te stappen. Hoe? Door bewust om te gaan met je emoties, na te gaan wat je eigenlijk voelt, op te schrijven wat voor verhaal je van de situatie maakt, te controleren of dit klopt en het met iemand te bespreken die dichtbij je staat. Van daaruit kun je bepalen welke acties nodig zijn om sterk weer op te staan. Dat vergt natuurlijk moed, je moet je kwetsbaar op durven stellen, je emoties durven tonen en volledig jezelf durven zijn. Je moet bereid zijn om in deze drukke maatschappij ook de tijd te nemen om stil te staan en je binnenwereld te analyseren. Dan leef je vanuit je volle menszijn, dan ben je authentiek en dan groei je iedere keer weer. Sterker dan ooit.

Vond je dit interessant en wil je er meer over weten? Ik raad je aan de boeken van Brené Brown en met name Sterker dan ooit te lezen. In welke situatie je ook verkeert, iedereen kan er wel iets uithalen voor zichzelf.