Verwonderen: of sprookjes bestaan

Verwonderen: of sprookjes bestaan

sprookjes-treinreis

Ik sta op het perron en zie de gele bolide naderen. Terwijl ik instap roept het stoeltje voor één naar mij, ik loop ernaartoe en strijk neer. Reizen met de trein geeft mij een bepaalde vorm van rust. Even stilzitten.

Dan komt er een ouder stel binnen. De man houdt de deur open en de vrouw schuifelt vooruit. Ze nemen plaats op de duo seat voor mij. Ik lach en knik ze toe. Terwijl ik mijn broodje langzaam oppeuzel spits ik mijn oortjes en gluur door mijn wimper haren.

Ze zijn gekleed voor een dagje op stap. De vrouw draagt haar mooiste parels, een chique satijnen rok, een wit blouseje met korte mouwen en leren instappers. De man is in pak, met een kleurig overhemd en zijn grijze dunne lokken netjes naar één kant gekamd. Ook de haren van de vrouw zien eruit alsof ze zo onder de helm bij de kapper vandaan komt. “Zo Roderick, hier is het programma”, zegt de vrouw terwijl zij een stel A4’tjes uit haar tas haalt.

Terwijl ik het stelletje stilletjes observeer borrelt er een geluksgevoel in mij op. Het is aandoenlijk om te zien. Ik staar naar buiten en stel mij voor dat mijn vriend en ik er over vijftig jaar ook zo bij zitten. Hoe zouden wij eruitzien, wat voor kleding zouden we dragen en hoe gaan we met elkaar om. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat er dan ook een meisje van 26 naar ons kijkt en denkt: gelukkig samen oud worden, het kan echt. Sprookjes bestaan.

Dan zijn we op Amsterdam Centraal. Ik laat de oudjes eerst opstaan. De man helpt de vrouw overeind en mijn hart maakt nog een sprongetje. Dan zegt de vrouw: “Dank je wel broer, ontzettend leuk om weer eens samen op stap te gaan.”

Ik lach hardop, wat is mijn geest toch goed in het verzinnen van verhalen. Terwijl ik het bruisende Amsterdam in stap wens ik dat dit sprookje voor mij uitkomt. Met mijn vriend, maar ook met mijn broertje.