‘Verslaafd aan liefde’ is de bijbel die ik iedereen aanraad

‘Verslaafd aan liefde’ is de bijbel die ik iedereen aanraad

verslaafd-aan-liefde-boekrecensie

Jan is mijn man! Ik kan me nog goed herinneren dat ik een podcast van Eindbazen luisterde waarin hij te gast was. Hij sprak daar over zelfafwijzing en de verslaving aan geluk en liefde buiten jezelf zoeken. Ik kreeg letterlijk kippenvel, kocht zijn boek ‘Verslaafd aan liefde‘ en sindsdien zijn mijn ogen geopend.

Verslaafd aan liefde

In Verslaafd aan liefde legt Jan Geurtz uit dat onze zoektocht naar liefde en erkenning van buitenaf voortkomt uit fundamentele zelfafwijzing. Veel mensen herkennen dat bijvoorbeeld als het constante gevoel niet goed genoeg te zijn. Om dat te compenseren gaan we op zoek naar waardering van anderen. Maar dat maakt ons juist afhankelijk van de buitenwereld om gelukkig te zijn. Wat overblijft is telkens weer een leeg gevoel vanbinnen. Jan legt uit dat je zo in een vicieuze cirkel terechtkomt waarin je verslaafd raakt aan liefde, erkenning en de veiligheid van een relatie.

Een onbeschreven blad

Is dit herkenbaar voor jou? Terwijl ik de eerste hoofdstukken van het boek las, keek ik mijn eigen patronen recht in de ogen. Ook ik heb jarenlang geleefd vanuit de overtuiging niet goed genoeg te zijn en ontwikkelde zo een dwangmatige vorm van perfectionisme. Mijn geluk zocht ik in prestaties. Jan Geurtz legt uit dat wij worden geboren als onbeschreven blad. We zijn al goed genoeg, we zijn al liefde waard. Maar door wat we meemaken worden we geconditioneerd en wordt ons geleerd dat we niet goed genoeg zijn tot we aan bepaalde voorwaarden voldoen. De reis terug naar dat onbeschreven blad, naar jouw kern, is de mooiste reis die je kunt maken en dat liet dit boek mij inzien.

Dit vind ik van het boek ‘Verslaafd aan liefde’

Het zal niet als een verrassing komen dat ik dit boek iedereen aanraad. In ‘Verslaafd aan liefde‘ worden principes uitgelegd die voor veel mensen herkenbaar zijn. Het geeft inzicht in hoe onze overtuigingen en patronen tot stand zijn gekomen en hoe je dit terugziet in verslavingen en liefdesrelaties. Met humor en voorbeelden legt Jan uit hoe je deze patronen kunt doorbreken. Zijn adviezen zijn gekoppeld aan het Tibetaans boeddhisme en ik vond het interessant om daar op die manier ook meer over te leren.

Wel moet ik zeggen dat het boek vrij taai kan zijn. Je moet bepaalde zinnen soms opnieuw lezen om goed tot je door te laten dringen wat er staat. Het is zeker geen makkelijk boek om te lezen. Maar dat neemt niet weg dat het voor mij een eye-opener was en het startsignaal van mijn innerlijke reis. De weg terug naar het onbeschreven blad. Verslaafd aan liefde is dan ook de bijbel die ik iedereen aanraad.

Ook lezen?

Dit boek is te koop op bol.com. Meer weten over persoonlijke groei of nog een boekrecensie lezen? Kijk dan verder op mijn blog of volg mijn eigen levensreis op Instagram.