Transformeer je innerlijke criticus naar innerlijke cheerleader

Transformeer je innerlijke criticus naar innerlijke cheerleader

blog-innerlijkecriticus

“Wat heb ik dat stom aangepakt,” “Ik zie er echt niet uit,” of “Waarom ben ik toch altijd zo onzeker in gezelschap.” Herkenbaar? Die innerlijke criticus kan ons zo naar beneden halen dat we een negatief gevoel van eigenwaarde krijgen. Door bijvoorbeeld te mediteren of te schrijven in een dagboek kun je los komen van deze gedachten. En met deze drie tips kun je proberen er een innerlijke cheerleader van te maken.

1. Sta even stil en haal adem

Probeer je bewust te zijn van je gedachten gedurende de dag. Wanneer je opmerkt dat je negatief tegen jezelf praat, sta dan even stil en haal diep adem. Je kunt bijvoorbeeld ook een ademhalingsoefening doen. Als je jezelf alleen maar pusht en kleineert kom je in een negatieve spiraal terecht. Door even stil te staan breng je jezelf terug naar het hier en nu en kun je met een bewuste mindset verder.

2. Verzacht je angst met affirmaties

Je negatieve gedachten komen vaak voort uit angst. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn voor situaties waar je geen grip op hebt of je uit je comfortzone voelen. De innerlijke criticus wil je beschermen en zal dan dingen zeggen als “Wat als…” of “Zou je dat nu wel doen,” waarschijnlijk herken je het wel. Probeer de angst te bevragen met vragen als “Is het een noodgeval?” “Ga ik hier dood aan?” “Is het waar wat ik denk?” en verzin dan een mantra voor jezelf zoals: “Ik ben sterk, ik kan dit aan” of “Ik geloof in mezelf.” Wat je aandacht geeft groeit, zo werkt het als je jezelf voedt met negatieve gedachten. Maar het werkt net zo goed andersom. Richt dus bewust je aandacht op positieve zinnen. Je angst verdwijnt naar de achtergrond en je zelfvertrouwen groeit.

3. Praat tegen jezelf als tegen een vriend

Zeg de negatieve gedachten eens hardop tegen jezelf in de spiegel. Waarschijnlijk schrik je hiervan, want zo zou je nooit praten tegen je kind, ouders, geliefde of vriend(in). Oefen met tegen jezelf praten zoals je tegen een van hen zou praten. Zeg bijvoorbeeld elke dag iets liefs als je in de spiegel kijkt of schrijf jezelf een brief. Met compassie, liefde en aanmoediging. Sluit een vriendschap met jezelf en word je eigen beste vriendin.

Bron: Psychology Today