Net afgestudeerd? 3 tips voor young professionals

Net afgestudeerd? 3 tips voor young professionals

5x-bucketlist-blogger

Je hebt een flink aantal jaar hard gestudeerd om dat felbegeerde papiertje in de wacht te slepen. Waarschijnlijk heb je hier en daar stage gelopen, een bijbaantje gehad en gefilosofeerd over je ideale baan. Nu begint het echte werk: een baan vinden. Misschien heb je al ondervonden dat dit niet zo eenvoudig is als je van tevoren had gedacht. I’ve been there. Een plekje vinden op de arbeidsmarkt was ook mijn struggle. Inmiddels ben ik ruim 4 jaar verder en deel ik vanuit deze ervaring een aantal nuttige tips.

Veel young professionals hebben moeite met het vinden van een baan na het afstuderen. De young professionals van dit moment zijn veelal millennials die individualistisch zijn opgegroeid: het idee dat alles mogelijk is en je alles kan worden wat je wil. Enerzijds is het natuurlijk heel fijn zoveel vrijheid te hebben om je eigen leven in te richten en je dromen na te jagen, maar anderzijds is de arbeidsmarkt ook veranderd. De banen liggen niet voor het oprapen, er is veel concurrentie en er wordt vaak gewerkt met flexcontracten. De verwachtingen van millennials komen daardoor vaak niet overeen met de werkelijkheid. Als young professional kan dit struggles opleveren, dit heb ik zelf aan den lijven ondervonden. Deze tips kunnen je helpen.

1. Accepteer dat je ergens moet beginnen

Verwachtingen zijn killing. Als ik naar mezelf kijk heb ik mijn schoolcarrière doorgebracht met het idee: als ik dat papiertje haal, dan kom ik er wel. Zo groeien we op. Het hele schoolsysteem draait om getoetst en beloond worden. Zo werkt het echte leven niet. Als je een sollicitatiebrief hebt geschreven krijg je geen sticker, misschien wel een afwijzing. Niemand neemt je bij de hand of vertelt je wat je moet doen, dat is je eigen verantwoordelijkheid. Dat papiertje is dus geen vrijbrief voor een succesvolle carrière, daar moet je ook na je afstuderen hard voor werken. Mijn advies is daarom geen verwachtingen te hebben van je eerste jaren als professional. Stort je in de arbeidsmarkt, creëer kansen voor jezelf en begin ergens, ook al is dit nog niet je droombaan.

2. Zie het als een groot leerproces

Misschien weet je al wat jouw ideale baan is, maar het kan ook dat je nog geen idee hebt en je afvraagt wat jouw passie eigenlijk is. Zelf behoorde ik tot die laatste categorie. Ook al voel je wellicht maatschappelijke druk om je dromen na te jagen, het is oké als je het nog niet weet. Dacht je dat je uitgeleerd was? Echt niet! Stap in het grootste leerproces dat er is: het leven. De key is naar mijn mening om je niet blind te staren op je einddoel, want dan beleef je geen plezier aan het proces. Het leven is nu, je bent jong en hebt nog een heel leven voor je: geniet ervan. Er is vast wel iets dat je leuk vindt, ga op onderzoek uit in die richting en probeer zoveel mogelijk uit. En in plaats van continu te denken, “dit is het nog niet” kun je jezelf beter afvragen, “wat leer ik hiervan en hoe kan dat een volgende stap voor mij zijn”.

3. Vergelijk jezelf niet met anderen

Onderzoek laat zien dat het individualisme van millennials ook terug te zien is op social media. Zo is Instagram een persoonlijke etalage van perfecte plaatjes, succesverhalen en geluk. Dat kan heel leuk zijn, maar geeft soms ook een vertekend beeld van de werkelijkheid. Zeker als je onzeker bent over jezelf of waar je staat in het leven kan het vergelijken met anderen die ogenschijnlijk lekker gaan je alleen maar een negatief gevoel van eigenwaarde geven. Bedenk je daarom dat wat je ziet niet altijd echt is en we allemaal mens zijn, inclusief emoties, onzekerheden en mindere dagen. Focus je op jezelf en je eigen proces en als je dan toch wilt vergelijken, kijk dan af en toe eens achterom om te zien hoe ver je al gekomen bent.

Heb je iets gehad aan deze tips? Laten we elkaar helpen 🙂 Deel dit artikel via de social buttons en spread the love.