In ‘Sterker dan ooit’ moedigt Brené Brown aan voluit te leven

In ‘Sterker dan ooit’ moedigt Brené Brown aan voluit te leven

sterkerdanooit-brenebrown

Dat ik fan ben van Brené Brown is geen geheim en ik ben zeker niet de enige. Haar boeken de Kracht van Kwetsbaarheid en de Moed van Imperfectie zijn wereldwijde bestsellers. Brené doet al jaren onderzoek naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. Ze pleit voor het loslaten van perfectionisme als levensstijl en legt uit hoe het tonen van moed, compassie en verbondenheid zorgen voor een bezield leven. In Sterker dan ooit vertelt zij over het proces van vallen en opstaan en hoe dit zorgt voor een vol en gelukkig leven. Een boek vol AHA-momenten en levenslessen als je het mij vraagt.

Sterker dan ooit met vallen en opstaan

Volgens Brené wordt in veel verhalen aandacht besteed aan het uitmeten van succes. In sommige gevallen wordt de weg ernaartoe wel beschreven, maar vaak kort en nooit zo intens als het daadwerkelijk was. Met Sterker dan ooit brengt zij daar verandering in en legt ze aan de hand van onderzoek en vooral veel persoonlijke verhalen uit hoe het proces van vallen en opstaan bijdraagt aan een vol leven. Want we vallen allemaal, meerdere keren in ons leven. Van een pijnlijk verleden dat je blijft achtervolgen, een ruzie met iemand die belangrijk voor je is of een stomme actie, Brené moedigt aan je eigen verhaal onder ogen te zien, ermee aan de slag te gaan en zo sterker op te staan.

Stap die arena in

We willen toch niet aan de zijlijn toekijken hoe het leven aan ons voorbijtrekt? Het boek laat zien hoe belangrijk het is om de arena in te stappen en het leven in al haar vormen te omarmen. Maar hoe doe je dat? Daarvoor deelt de bekende schrijfster een stappenplan. Dat zal ik hier niet volledig uit de doeken doen, maar het vraagt je om je bewust te worden van het verhaal dat jij in je hoofd maakt bij bepaalde situaties en gebeurtenissen. Door het bijvoorbeeld op te schrijven, te controleren of het wel klopt en het met iemand te bespreken die dichtbij je staat. Van daaruit kun je bepalen welke acties nodig zijn om sterk weer op te staan. Dat vergt natuurlijk moed om je kwetsbaar op te durven stellen en je emoties te tonen. Je moet bereid zijn om in deze drukke maatschappij ook de tijd te nemen om stil te staan en je binnenwereld te observeren. Maar volgens Brené is dat het allemaal waard. Want dan leef je vanuit je volle menszijn, dan ben je authentiek en dan groei je, elke keer weer. Sterker dan ooit. En daar ben ik het mee eens.

Dit vind ik van het boek ‘Sterker dan ooit’

Sterker dan ooit vind ik een waardevolle toevoeging aan de reeks boeken die Brené Brown al op haar naam heeft staan. Waar haar eerdere boeken een stuk praktischer en wetenschappelijker zijn, vormen persoonlijke verhalen en anekdotes de basis van dit boek. Juist die verhalen maken dat je je kunt inleven en herkenning vindt. En dat ondersteunt in mijn ogen de boodschap om voluit te leven. Want juist die persoonlijke ervaringen zorgen voor verbinding en de moed om óók die arena in te stappen, hoe moeilijk het ook is.

Het boek leest door de verhalende schrijfstijl lekker weg, terwijl je er tegelijkertijd waardevolle lessen uithaalt. In welke situatie je ook verkeert in jouw leven, iedereen kan uit dit boek wel iets halen voor zichzelf. Ik geef dit boek een 9 :-).

Ook lezen?

Dit boek is te koop op bol.com. Meer weten over persoonlijke groei of nog een boekrecensie lezen? Kijk dan verder op mijn blog of volg mijn eigen levensreis op Instagram.