Kan krachttraining bijdragen aan het verminderen van psychische stoornissen?

Kan krachttraining bijdragen aan het verminderen van psychische stoornissen?

trainen-angststoornissen

(dit artikel is geschreven in opdracht van lifestyle studio Daadkracht)

We kennen allemaal wel het gevoel van spanning of angst. Bijvoorbeeld als je een belangrijke presentatie moet geven voor een groep mensen, als je een opdracht moet maken voor school of werk of als je een wedstrijd moet spelen. Angst is een emotie met twee kanten. Enerzijds hebben we gezonde spanning nodig voordat we moeten presteren, zodat we het beste uit onszelf naar boven kunnen halen. Anderzijds moet deze spanning niet doorslaan, want dit zal onze prestaties juist niet ten goede komen.

Angststoornissen zijn wereldwijd de meestvoorkomende psychische stoornissen. Eerstelijns behandeling van zulke stoornissen zijn medicatie en therapie, maar wetenschappelijk onderzoek heeft ook gekeken naar de relatie tussen angststoornissen en trainen. Een interessant perspectief vinden wij. We doken in de resultaten en leggen het je uit.

Angststoornissen en de behandeling

Angststoornissen zijn wereldwijd de grootste oorzaken van psychische stoornissen en burn-outs. Voorbeelden hiervan zijn OCD (obsessief-compulsief-disorder), een posttraumatisch stress syndroom of een specifieke fobie. Behandeling hiervan wordt meestal gedaan door middel van een combinatie tussen medicatie en therapie. Diverse onderzoeken hebben echter ook gekeken naar alternatieve behandelingsmethoden. Beweging wordt gezien als iets dat iedereen tot zijn of haar beschikking heeft en meerdere onderzoeken tonen aan dat conditietraining een significant effect heeft op het verminderen van angststoornissen. Het effect van krachttraining op het verlagen van angst is echter minder vaak onderzocht. Het onderzoek dat wij hebben gelezen probeert dit onderzoeksgat te dichten en deed daarom een meta-analyse (kwantitatieve vergelijking van de literatuur op dit gebied).

Angststoornissen en krachttraining

Het hoofddoel van het onderzoek was – door de vergelijking van diverse studies – het effect van krachttraining op angst, het verschil in effect tussen krachttraining en conditietraining en de invloed van mogelijke andere factoren te testen. Uit de studie kwam naar voren dat krachttraining een positief effect heeft op symptomen van angst (verhoogde hartslag, stress, zenuwen, negatieve gedachten, etc.). Dit effect was echter sterker voor mensen die (nog) niet gediagnostiseerd waren met een angststoornis, maar wel gevoelens van angst voelden. Daarnaast bleek dat er geen verschillen waren in het effect van krachttraining of conditietraining. Deze resultaten geven aanleiding om naast de medische route van medicatie en therapie, beweging (kracht/conditie) te zien als nuttige toevoeging voor de mentale gezondheid.

Trainen en mentale gezondheid

Onderzoeken als deze bieden een interessante kijk op onze gezondheid. Dat trainen een positieve invloed heeft op onze fysieke gezondheid is namelijk ruimschoots bewezen en algemeen geaccepteerd. De invloed van trainen op onze mentale gezondheid is minder vaak onderzocht, maar wijst wel degelijk in een positieve richting. Zo beschreven we in een eerder artikel al dat trainen zorgt voor betere cognitieve prestaties en een positievere gemoedstoestand. Waardoor het precies komt dat krachttraining angstgevoelens vermindert is nog niet helemaal duidelijk, maar aannemelijke factoren kunnen bijvoorbeeld zijn meer tevredenheid met je lichaam, beter in je vel zitten, meer zelfverzekerdheid en een betere conditie. Meer onderzoek naar het effect van krachttraining op onze mentale gezondheid is nodig en wij houden deze resultaten goed in de gaten. Want dat trainen een essentieel onderdeel is van een gezonde levensstijl, daar staan wij helemaal achter.

Bron: Lifting the weight of anxiety. The Effects of Resistance Exercise Training on Anxiety: A Meta-Analysis and Meta-Regression Analysis of Randomized Controlled Trials. Examine.com

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Compare