Werkt floaten ontspannend? Ik zocht het uit

Werkt floaten ontspannend? Ik zocht het uit

blog-floaten

Heb jij weleens gezwommen in de Dode Zee? Dan weet je hoe het is om gewichtloos te drijven in zout water. Anders ben je net als ik een onervaren floater. In mijn zoektocht naar selfcare momenten stuitte ik op het fenomeen floaten. Het zou stress verminderen, je spieren ontspannen en gelijk staan aan zo’n 4 uur slaap. Klinkt verleidelijk he? Ik besloot het te testen.

Floaten is een behandeling die je kunt boeken bij een wellnesscentrum. In een speciale floatroom is een bad gevuld met epsom zout. Door het extreem zoute water ben je gewichtloos en blijf je dus drijven. Er worden veel voordelen toegeschreven aan floaten. Doordat je gewichtloos bent en wordt afgesloten van prikkels kun je spierspanning loslaten en kan je geest uitrusten. Tijdens het floaten kun je in een mentale staat komen die gelijk staat aan de thetafase. In deze fase van je slaap herstelt het lichaam en wordt stress gereduceerd. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, neemt het lichaam via de huid het magnesium uit het water op. Magnesium is belangrijk voor het verwerken van prikkels en een goede werking van de spieren. Deze wetenschappelijke observaties klinken als muziek in de oren. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Dat heb ik ervaren bij Blitz Welness in Heemstede

Luxe baddersessie

Voor het floaten werd ik goed ingelicht door een medewerkster. De floatroom is een mooie badkamer met een kleedruimte en een grote inloopdouche. In de ruimte zit een grote witte deur die lijkt op zo’n zware kluisdeur waar goud achter verstopt ligt. Dat was (helaas) niet het geval, maar er lag wel een groot ondiep bad achter met een verlichte hemel. Ik kon kiezen of ik de relaxte muziek de hele sessie aan wilde laten staan en ik besloot dat voor deze eerste keer te doen. Het floaten voelde als een luxe baddersessie. Ik moest even wennen aan de gewichtloosheid en een positie vinden voor mijn nek. Je lichaam is namelijk niet gewend om je hoofd zo te laten hangen. Eenmaal in de floatmodus vond ik het een hele bijzondere ervaring. Drijvend in het warme water voelde ik me weer even een baby in mama’s buik. Hoe langer ik lag, hoe meer ik kon loslaten. Heerlijk!

Welke effecten voelde ik van het floaten?

Na de floatsessie voelde ik me kalm en ontspannen. Ik genoot van de stortdouche en nam uitgebreid de tijd om te poedelen. Na afloop kun je gebruikmaken van de refresh room om je haar te föhnen en je op te maken. Maar wat voelde ik nu echt? In mijn hoofd was het stil, de storm was even gaan liggen. Mijn lichaam voelde soepel en ontspannen en de pijn in mijn nek was verdwenen. Wel voelde ik me loom en een beetje slaperig. Niet alsof ik slaap had ingehaald, maar juist alsof ik even aan de vermoeidheid kon toegeven. De rest van de dag had ik niets gepland. De floatsessie was voor mij onderdeel van een stiltedag die ik elke laatste vrijdag van de maand met mezelf heb afgesproken. Ik besloot daarna lekker te gaan wandelen, ik heb lang gelezen bij een cafétje en hoe kan het ook anders… geschreven ;-). 

Ben jij ook geïnteresseerd in floaten en wil je het zelf een keer proberen? Hieronder heb ik nog een aantal tips op een rijtje gezet. 

5 tips voor als je gaat floaten

  • Neem verzorgingsproducten mee. Maak er een lekker selfcare moment van met al je favoriete producten! Waar ik ging floaten was douchegel en shampoo aanwezig. Maar neem ook lekker een bodylotion, een haarmasker en gezichtsverzorgingsproducten mee. 
  • Plan daarna niets en ga iets rustigs doen. De floatsessie duurt helaas maar een uur dus om in die ontspanningsmodus te blijven is het fijn om daarna niet te veel te plannen. Ga daarna bijvoorbeeld lekker wandelen om even na te voelen wat het met je lichaam heeft gedaan en trakteer jezelf nog op een lekkere lunch. Een andere optie is nog een behandeling er achteraan te boeken. 
  • Heb niet te hoge verwachtingen. Klamp je niet vast aan alle voordelen die aan het floaten worden toegeschreven. Het klinkt natuurlijk allemaal fantastisch, maar als je daar gaat liggen met het idee dat je al die voordelen moet ervaren dan schiet het zijn doel voorbij. Probeer het met een open blik en laat het op je afkomen. Elke ervaring zal anders zijn!
  • Scheer je niet van tevoren. Zout in de wonden strooien… Wie kent die uitdrukking? Je kunt je voorstellen dat het zoute water niet erg prettig is als je wondjes hebt. Scheer je bijvoorbeeld niet van tevoren want dat gaat ontzettend prikken. Er is wel vaseline om op wondjes te smeren mocht je die toch hebben.
  • Probeer het een aantal keer. De eerste keer ben je nog bezig met ontdekken hoe alles werkt. Ik denk daarom dat het goed is om het een aantal keer te proberen zodat je voor jezelf kunt bepalen of je het fijn vindt. Ik wil het daarom binnenkort een tweede keer doen om te ervaren of ik me dan nog meer kan overgeven. 

Ben je enthousiast geworden over floaten? Heb je vragen of heb je een idee voor een ander selfcare moment om te testen? Laat het mij weten. Je kunt me volgen via Instagram